Miras Sorgulama Nasıl Yapılır?

Miras sorgulama, bir kişinin vefat etmesi üzerine yasal mirasçılar, yakınları veya miras bırakıldığını düşünen kişiler tarafından sıkça merak edilen bir konudur. Miras sorgulama işlemiyle birlikte, mirasçılar tarafından Sulh Hukuk Mahkemelerine başvurarak veraset ilamı yani mirasçılık belgesi talep edilebilir. Ayrıca noterliklere de başvurarak veraset ilamı alınabilir. Miras sorgulama sonucunda mirasçı olduğunu öğrenen kişiler, noterden veraset ilamı alarak işlemlerini hızlı bir şekilde tamamlayabilir.

Veraset İlamı

Miras sorgulama işlemi sonrasında talep edilecek olan belge, veraset ilamı veya mirasçılık belgesi olarak adlandırılır. Veraset ilamı, kişinin mirasçı olduğunu gösteren resmi bir belgedir. Veraset ilamı, Sulh Hukuk Mahkemelerinden veya noterliklerden temin edilebilir.

E-Devlet Miras Sorgulama

Önceden sadece yargı organları ve noterlikler tarafından yapılabilen miras sorgulama işlemi, 06.03.2015 tarihinden itibaren e-devlet üzerinden de yapılabilmektedir. Bu sayede çekişmeli hakların olmadığı durumlarda, 1990 yılından sonra ölen kişiler için de e-devlet üzerinden mirasçılık belgesi talep edilebilir. Bu hizmet tamamen ücretsizdir.

E-devlet Şifresiyle Miras Sorgulama Yapılabilmesi İçin Gerekli Olan Şartlar

  1. Öncelikle bir e-devlet şifresine sahip olmanız gerekmektedir.
  2. E-devlet sitesine giriş yapmak için Türkiye Cumhuriyeti Kimlik numaranız ve e-devlet şifrenizle giriş yapmanız gerekmektedir.
  3. E-devlet sitesine giriş yaptıktan sonra miras sorgulama bölümüne girip, ölen kişinin Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarasını yazarak sorgulama yapabilirsiniz. Miras sorgulaması için miras bırakanın Kimlik Numarasını biliyor olmanız da gerekmektedir.

Sorgulama sonucunda size miras kalan bir miktar veya yasal mirasçıysanız, bu bilgiler sayfada görüntülenecektir. Miras paylaşımı sırasında veraset ilamı büyük bir önem taşır.

FAQs

1. Miras sorgulama nasıl yapılır?
Miras sorgulama işlemi için Sulh Hukuk Mahkemelerine veya noterliklere başvurabilirsiniz. Ayrıca e-devlet üzerinden de miras sorgulaması yapabilirsiniz.

2. Veraset ilamı nedir?
Veraset ilamı, kişinin mirasçı olduğunu gösteren resmi bir belgedir. Miras sorgulama sonrasında talep edilebilir.

Read:  Berlin'de Öğrenciler İçin Uygun Konaklama Seçenekleri

3. E-devlet üzerinden miras sorgulama nasıl yapılır?
E-devlet üzerinden miras sorgulama yapmak için öncelikle bir e-devlet şifresine sahip olmanız gerekmektedir. Ardından e-devlet sitesine giriş yaparak miras sorgulama bölümüne girip, gerekli bilgileri doldurabilirsiniz.

Conclusion

Miras sorgulama işlemi, vefat eden bir kişinin mirasçılarının veya miras bırakıldığını düşünen kişilerin en sık merak ettiği konulardan biridir. Artı Özel Eğitim Merkezine olarak, miras sorgulama işlemiyle ilgili doğru ve güncel bilgilere ulaşmanızı sağlamak için buradayız. Size en iyi hizmeti sunabilmek adına uzman kadromuzla her zaman yanınızdayız.

Daha fazla bilgi için Artı Özel Eğitim Merkezine ziyaret edebilirsiniz.